I samarbeid med CMC Markets

– Virker som de har satt inn store styrker her til lands

Over 40 prosent av tilfeller med investeringssvindel som Nordea identifiserte i Norden, stammer fra Norge.
Det fremgår av tall E24 har fått fra storbanken.
Selv om mye svindel går uoppdaget og det trolig er store mørketall, ser Nordea tegn på at svindelnettverkene har større fokus på Norge enn våre naboer.
Forbrukerøkonom Elin Reitan sier det er grunn til å tro at mange nordmenn lar seg lure.
– Det kan virke som om svindlernettverkene har satt inn store «styrker» på denne typen svindel her til lands, rett og slett fordi det er innbringende, sier hun til E24.
Svindeltallene ble samlet inn i første kvartal.

Bruker ulike manus

Nordea deler ikke tall for hvor mange av svindlerne som lykkes, men sier nettverkene er profesjonelle og ofte «svært gode skuespillere», som bruker ulike innøvde manus for å få ulike personlighetstyper på kroken.
Så gode er de, ifølge Nordea, at banken noen ganger møter motstand når de identifiserer svindelforsøk i sine systemer og varsler kunder.
– De ønsker ikke å tro at de blir utsatt for noe slikt, til tross for at vi kan legge frem bevis, sier Reitan.
Personer med god økonomi og erfaring med aksjeinvesteringer og kryptovaluta er utsatt, men også vanlige forbrukere som ønsker lettjente penger, oppgir banken.

Syv råd for å unngå fellene

Her er noen råd for å unngå noen av de vanligste fallgruvene:
1. Google investeringsselskapet Gjerne med «scam» i samme setning. Kommer det opp treff med andre som har opplevd svindel med selskapet, bør du styre unna.
2. Sjekk at selskapet er legitimt og seriøst Ikke alle selskap som tilbyr deg investeringsmuligheter er seriøse. For å tilby en del finansielle tjenester i Norge, som for eksempel aksjer, fondsandeler og andre investeringsmuligheter, kreves det som utgangspunkt en tillatelse fra Finanstilsynet. Eller at foretaket melder ifra til Finanstilsynet på forhånd dersom de har slik tillatelse fra en annet EØS-land (herunder EU-land).
3. Be om skriftlig informasjon Kommunikasjonen med svindlere foregår ofte via telefon eller Skype. Innhent så mye informasjon som mulig før du eventuelt investerer, og ha et kritisk blikk på den informasjonen du får.
4. Gi aldri fra deg sensitiv informasjon som bankkontonummer og passdetaljer Foruten at svindlerne kan misbruke denne informasjonen selv, kan de videreselge det til andre svindlere.
5. Gi aldri noen tilgang til nettbanken din
6. Søk råd hos Økokrim eller banken før du investerer Banken din kan sitte på informasjon som det kan være nyttig for deg å vite, og kan ofte bistå deg i vurderingen av om selskapet er legitimt
7. Vær skeptisk Dersom du kort tid etter du har lest en digital artikkel om investeringsmetoder som for eksempel kryptovaluta, blir oppringt av en som utgir seg for å være en rådgiver som tilbyr denne typen investeringer, bør du være på vakt. Svindlere benytter seg gjerne av falske artikler som muliggjør innsamling av personopplysninger om deg, og dette kan være bakgrunnen for at du blir kontaktet.
Kilde: Nordea og Finanstilsynet

Siste nytt

Vil ikke la Marine Harvest bygge «Egget» i stål

Marine Harvest henvendte seg i august til Fiskeridirektoratet da de mente det var nødvendig å bygge skallstrukturen til «Egget» i stål, fremfor i materialet (sandwich FRC) som ble brukt i søknaden om utviklingstillatelser.
Ifølge Marine Harvest viser analyser at bruk av sandwich FRC er langt mer kostbart enn hva de har budsjettert med.
«Bruk av stål vil gjøre at man kan nærme seg størrelsen på inve...Se mer

To flere oljerigger i aktivitet i USA

Antallet aktive oljerigger i USA holdt økte denne uken med to, til 886. Det viser ferske riggtall fra oljeserviceselskapet Baker Hughes.
Antallet aktive gassrigger falt med én til 195.
Det er 150 flere oljerigger i aktivitet nå sammenlignet med samme tid i fjor.
Nyheten gjør ikke store utslag i oljeprisen, som har falt fra 68,30 dollar rundt klokken 16, til 66,94 dollar rundt klokken halv åtte.
Prisen på ett falt amerikansk...Se mer

Svenske Electrolux varsler prisøkning på elektronikk

Kjeden som produserer en rekke elektronikk-varer varsler høyere priser i USA fra januar 2019, og sier det kan kommer flere prisøkninger i året som kommer, skriver Wall Street Journal.
I 2018 satte kjeden opp prisene to ganger, hvor på årsaken er dyrere råvarepriser.
Electrolux har allerede satt opp prisene i Europa, og rammes av Trumps handelskrig med Kina som påvirker hvor dyrt det er for kjeden å...Se mer

Europeiske aksjer falt tilbake fredag - tynget av bank og bil

Europeiske aksjer startet dagen med oppgang, men har gjennom dagen falt tilbake, og den brede europeiske samleindeksen Stoxx 600 endte dagen med et fall på 0,12 prosent.
Også fredag var det bankaksjer det gikk verst ut over, med og bankindeksen Stoxx 600 Banks stengte med et fall på 0,80 prosent.
Også bilaksjer fikk et skudd for baugen fredag, og Volkswagen falt 2,5 prosent etter å ha annonsert at...Se mer

Nvidia drar med seg flere produsenter i dragsuget

Nvidia-aksjen er fredag ettermiddag ned 17,22 prosent og på vei mot sin verste børsdag på over ti år.
Selskapet la frem svakere inntekter og skuffet også på guiding. Aksjen trekker ned teknologisektoren, som tynger i New York.
Nvidia la skylden på usolgte brikker for den skuffende guidingen. Selskapets kraftige grafikkort for PC brukes primært til spill eller å behandle komplekse transaksjoner for...Se mer

Faller på børs etter flere dager med negativ omtale

Nok en gang er Facebook ute i hardt vær, denne gangen på grunn av selskapets håndtering av Russlands innblanding i valget gjennom plattformen, som beskrives i en omfattende New York Times-artikkel denne uken.
Aksjen merker presset, og er ned 2,27 prosent fredag ettermiddag.
Doug Anmuth som er J.P. Morgan analytiker, og følger Facebook, mener saken i New York Times ikke skader selskapet betydelig, me...Se mer

Svakere amerikansk industriproduksjon enn ventet

Amerikansk industriproduksjon steg med 0,1 prosent i oktober, fra september, ifølge tall fra den amerikanske sentralbanken.
Ifølge Refinitiv var det ventet vekst på 0,2 prosent.
Noe av skylden får orkanene som har herjet på motsatt side av Atlanterhavet, men ifølge Financial Times skal utslagene ha vært på mindre enn 0,1 prosent.

Berg-og-dalbane for oljeprisen ga et ukefall på 1,56 prosent

Etter tre tunge dager avsluttet Oslo Børs uken sterkt, og Hovedindeksen stengte fredag med en oppgang på 0,91 prosent til 872,61 poeng.
For uken endte det likevel med et fall på 1,56 prosent.
Det er oljeprisen som har preget børsen denne uken, og nordsjøoljen har beveget seg mellom 71,85 dollar per fat natt til mandag og bunnet ut på 64,63 tirsdag kveld.
Da Oslo Børs stengte fredag lå prisen på ett f...Se mer

Fond kjøper 380.000 aksjer i Data Respons

Fond forvaltet av Alfred Berg Kapitalforvaltning har kjøpt 380.000 aksjer i Data Respons fredag, skriver teknologiselskapet i en børsmelding.
Fond forvaltet av Alfred Berg Kapitalforvaltning eier 2.972.509 aksjer i selskapet etter dagens kjøp, tilsvarende 5,10 prosent av utestående aksjer. Eierandelen er beregnet av utestående 58.244.170 aksjer.

Christian Ringnes øker på topp- og bunnlinjen

Christian Ringnes økte på både topp- og bunnlinjen i årets tredje kvartal, viser den ferske rapporten fra selskapet Eiendomsspar.
Leieinntektene var på 199,6 millioner kroner i kvartalet, en oppgang på 191,2 millioner fra samme tid i fjor.
Brutto driftsresultat var på 186,8 millioner kroner, opp fra 177,9 millioner.
Driftsresultatet landet på 132,6 millioner kroner, opp fra 121,9 millioner.
På bunnlinken økte selskapet f...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%