I samarbeid med CMC Markets

– Virker som de har satt inn store styrker her til lands

Over 40 prosent av tilfeller med investeringssvindel som Nordea identifiserte i Norden, stammer fra Norge.
Det fremgår av tall E24 har fått fra storbanken.
Selv om mye svindel går uoppdaget og det trolig er store mørketall, ser Nordea tegn på at svindelnettverkene har større fokus på Norge enn våre naboer.
Forbrukerøkonom Elin Reitan sier det er grunn til å tro at mange nordmenn lar seg lure.
– Det kan virke som om svindlernettverkene har satt inn store «styrker» på denne typen svindel her til lands, rett og slett fordi det er innbringende, sier hun til E24.
Svindeltallene ble samlet inn i første kvartal.

Bruker ulike manus

Nordea deler ikke tall for hvor mange av svindlerne som lykkes, men sier nettverkene er profesjonelle og ofte «svært gode skuespillere», som bruker ulike innøvde manus for å få ulike personlighetstyper på kroken.
Så gode er de, ifølge Nordea, at banken noen ganger møter motstand når de identifiserer svindelforsøk i sine systemer og varsler kunder.
– De ønsker ikke å tro at de blir utsatt for noe slikt, til tross for at vi kan legge frem bevis, sier Reitan.
Personer med god økonomi og erfaring med aksjeinvesteringer og kryptovaluta er utsatt, men også vanlige forbrukere som ønsker lettjente penger, oppgir banken.

Syv råd for å unngå fellene

Her er noen råd for å unngå noen av de vanligste fallgruvene:
1. Google investeringsselskapet Gjerne med «scam» i samme setning. Kommer det opp treff med andre som har opplevd svindel med selskapet, bør du styre unna.
2. Sjekk at selskapet er legitimt og seriøst Ikke alle selskap som tilbyr deg investeringsmuligheter er seriøse. For å tilby en del finansielle tjenester i Norge, som for eksempel aksjer, fondsandeler og andre investeringsmuligheter, kreves det som utgangspunkt en tillatelse fra Finanstilsynet. Eller at foretaket melder ifra til Finanstilsynet på forhånd dersom de har slik tillatelse fra en annet EØS-land (herunder EU-land).
3. Be om skriftlig informasjon Kommunikasjonen med svindlere foregår ofte via telefon eller Skype. Innhent så mye informasjon som mulig før du eventuelt investerer, og ha et kritisk blikk på den informasjonen du får.
4. Gi aldri fra deg sensitiv informasjon som bankkontonummer og passdetaljer Foruten at svindlerne kan misbruke denne informasjonen selv, kan de videreselge det til andre svindlere.
5. Gi aldri noen tilgang til nettbanken din
6. Søk råd hos Økokrim eller banken før du investerer Banken din kan sitte på informasjon som det kan være nyttig for deg å vite, og kan ofte bistå deg i vurderingen av om selskapet er legitimt
7. Vær skeptisk Dersom du kort tid etter du har lest en digital artikkel om investeringsmetoder som for eksempel kryptovaluta, blir oppringt av en som utgir seg for å være en rådgiver som tilbyr denne typen investeringer, bør du være på vakt. Svindlere benytter seg gjerne av falske artikler som muliggjør innsamling av personopplysninger om deg, og dette kan være bakgrunnen for at du blir kontaktet.
Kilde: Nordea og Finanstilsynet

Siste nytt

Kilder: Alibaba i samtaler om etablering i India

Den kinesiske nettgiganten Alibaba skal være i samtaler med en rekke selskaper i India for å akselerere inntoget i India. Det skriver indiske Economic Times som henviser til kilder.
Dermed kan det være duket for at Walmart og Amazon som nylig har gått inn i landet får konkurranse fra den kinesiske kjempen. Så sent som lørdag bekreftet Walmart at de gjennomførte kjøpet av 77 prosent i indiske Flipk...Se mer

Canadas pensjonsfond shorter Subsea7

Canada Pension Plan Investment Board, som er et av verdens største pensjonsfond, har en short-posisjon på 1,13 prosent i oljeserviceselskapet Subsea 7.
Det fremkommer i Finanstilsynets shortregister.
Posisjonen består av litt over 3,7 millioner aksjer. Subsea 7 er blant de mest shortede på Oslo Børs, men en totalprosent på 7,80 prosent.
Aksjen til Subsea 7 har falt med 13,74 prosent de siste tre m...Se mer

Tesla-shortere har fått milliardgevinst

Short-selgere sitter med en gevinst på mer enn én milliard dollar, tilsvarende 8,45 milliarder norske kroner med dagens valutakurs, etter at toppsjef Elon Musk gikk ut på Twitter for å annonsere at han ønsker å ta selskapet av børs.
Det skriver den britiske avisen Financial Times søndag, og viser til analyseselskapet S3 Partners.
Investorer som satser på kursfall i enkeltaksjer kan selge verdipapi...Se mer

Telenor i Thailand sikrer seg frekvenser i landet

Det thailandske datterselskapet til Telenor, Dtac, har søndag kjøpt «2x5 spektrum i 1800 MHz-spektrum-båndet», opplyser selskapet i en børsmelding.
Prisen er på 12,511 milliarder thailandske baht. Det tilsvarer 3,2 milliarder norske kroner, skriver selskapet. Telenor vil gjennomføre en direkte innbetaling på 6,25 milliarder bath, etterfulgt av to innbetalinger på 3,125 milliarder i 2020 og 2021.
Telenor opplyser at lisensen e...Se mer

Walmart gjennomfører Flipkart-kjøpet

Lørdag ettermiddag bekrefter handelsgiganten Walmart at de har gjennomført handelen av 77 prosent av den indiske netthandelsgiganten Flipkart. Walmart betaler 16 milliarder dollar, tilsvarende 135 milliarder kroner.
– Walmart og Flipkart vil oppnå mer sammen enn hver av sos kan oppnå separat for å bidra til den økonomiske veksten i India, sier administrerende direktør Judith McKenna i Walmart Inte...Se mer

Amerikanske selskaper sender 300 milliarder hjem

Gjennom en årrekke har amerikanske bedrifter satt ut økonomiske midler til mer skattevennlige land som Irland og Bahamas. Etter Trumps skattereform ble det i løpet av årets første måneder overført 300 milliarder dollar, tilsvarende 2.535 milliarder kroner tilbake til landet.
Det viser fersk statistikk fra landets finansdepartement, skriver Reuters. Tilbakeføringen kommer i stor grad fra selskapene...Se mer

Walmart ber produsenter flytte produksjonen fra Kina

Handelskrigen gjør at amerikanske bedrifter tenker utenfor boksen for å finne løsninger på de nye tollsatsene. Nå har handelsgiganten Walmart spurt produsenter av skjønnhetsprodukter om de har fabrikker utenfor Kina, eller om de kan vurdere å investere i dem.
Det skriver Reuters og Bloomberg som begge har fått innsyn i en e-post som er sendt til produsentene 7. august.
Kosmetikkprodukter som sjampo,...Se mer

Malaysiske Proton vil satse internasjonalt

Den kinesiske bilprodusenten Geely, som også eier Volvo, har inngått en avtale om å forlenge sitt eksisterende samarbeid med Proton Holdings Berhad, ifølge Reuters.
Dette skjer blant annet for å hjelpe den malaysiske bilprodusenten med å også satse utenfor Malaysias landegrenser.
Geely sier i en uttalelse lørdag at Proton skal få tilgang til deres grønn-bil-teknologi, og den grunnleggende bilplattf...Se mer

Spår svakere svensk krone om SD gjør et sterkt valg

Det er en overhengende fare for at tiden etter det svenske valget i september blir turbulent. Det kan utenlandske investorer kunne tolke som at Sverige trer inn i et nytt politisk klima, som igjen kan senke den svenske kronen.
Det forklarer Danske Banks senioranalytiker Stefan Mellin til SvD Näringsliv.
Det er størst risiko for vårt nabolands valuta om SD gjør det sterkt i valget, mener han.
SEBs sjefstrateg Johan Javéus...Se mer

Standard & Poor’s nedgraderer Tyrkia ytterligere

Ratingfirmaet Standard & Poor’s har ytterligere nedgradert Tyrkias statsgjeld. Den hadde allerede status som søppel.
S&P senket den langsiktige kredittvurderingen av Tyrkias betalingsevne til B+ og den langsiktige vurderingen av landets valuta til BB-.
– Over de to siste ukene har den tyrkiske liraen vært preget av ekstrem volatilitet, sa byrået i en uttalelse fredag.
– Dette kommer som følge av Ty...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%