Kina bekrefter enighet om handelsavtale med USA

Ifølge Kina vil USA nå kutte toll gradvis. Partene er likevel ikke helt i mål, og ingen har undertegnet første fase av handelsavtalen.
USA og Kina er enige om innholdet i første fase av en handelsavtale, opplyser visehandelsminister Wang Shouwen på en pressekonferanse i Beijing, ifølge Dow Jones Newswires.
– Dette er en fantastisk avtale for alle. Takk, skriver Donald Trump på Twitter.
Oljeprisen hoppet nær en dollar på nyheten, mens dollaren ble styrket noe mot norske kroner og euro. I etterkant har oljeprisen falt noe tilbake, og ligger igjen under 65 dollar fatet ved 16.40-tiden.
På Wall Street reagerte børsene først positivt, men betydelige svingninger tyder på at markedet ikke helt vet hvordan det skal tolke nyhetene.

Vil kutte toll

USA har ifølge Kina blitt enige om å kutte toll stegvis. Kina vil øke import både fra USA og andre land, og forplikter seg til å beskytte utenlandske selskapers interesse i Kina.
Avtalen omfatter strukturelle endringer fra Kina på områder som åndsverk, teknologioverføring, landbruk, finansielle tjenester og valuta, opplyser handelsrepresentant Rober Lighthizer i en melding.
Avtalen innebærer også at det etableres et system for tvisteløsning.
Neste steg er nå en signering av avtalen så fort som mulig, opplyser kineserne, ifølge CNBC.
Først må det juridiske være på plass, og partene jobber for å finne et tidspunkt for når avtalen kan signeres.
Det er foreløpig ikke kjent hvor mye toll USA har gått med på å kutte til sammen, eller når dette skal skje.

Dropper tolløkning

Donald Trump skriver på Twitter at Kina har gått med på flere strukturelle endringer og «massive» kjøp av landbruksprodukter, energi og industrivarer, i tillegg til «mye mer».
Han skriver også at den eksisterende tollen på 25 prosent vil bli værende, mens det vil bli 7,5 prosent toll på mye av det resterende.
Handelsrepresentantenes kontor opplyser at tollen på 25 prosent gjelder for gruppen med varer verdt 250 milliarder dollar, mens 7,5 prosent toll vil gjelde for varer verdt 120 milliarder dollar.
Etter planen skulle det innføres økt toll på kinesiske varer verdt 156 milliarder dollar førstkommende søndag. Nå sier Trump at denne økningen droppes.
Ifølge den amerikanske presidenten vil partene nå starte forhandlinger om fase to av handelsavtalen umiddelbart, i stedet for å vente til etter presidentvalget i 2020.

Ødeleggende strid

I oktober meldte partene for første gang at de var nær en «fase én»-avtale. Siden har forhandlere på begge sider jobbet for å lande avtalen, men det har vært få konkrete nyheter om fremskritt før nå.
I handelskrigen har USA og Kina innført flere hundre milliarder dollar med toll mot hverandre. Den snart halvannet år lange striden har rammet den globale handelen hardt og bremset økonomisk vekst.
Den første tollen mot Kina ble kunngjort 5. juni 2018. Siden den gang har USA innført toll på kinesiske varer verdt over 360 milliarder dollar, mens Kina har innført toll på amerikanske varer verdt over 110 milliarder dollar.
Bakteppet for handelskrigen er at USA har anklaget Kina for urettferdig handelspraksis og åndsverkstyveri. I Kina er en vanlig oppfatning at USA har startet krigen for å svekke landets økonomiske vekst.

Les mer:

Siste nytt

Svakere enn ventet fra McDonalds i fjerde kvartal

McDonald's fikk et justert resultat på 1,70 dollar pr aksje i fjerde kvartal 2020, ifølge selskapets kvartalsrapport torsdag.
På forhånd var det ventet et resultat pr aksje på 1,78 dollar, ifølge Refinitiv-konsensus.
Omsetningen i kvartalet ble 5,31 milliarder dollar, mot ventet 5,37 milliarder dollar.

Apple og Amazon bidro mest til Oljefondets avkastning

Apple, Amazon og Microsoft var selskapene som bidro mest til å løfte Oljefondets verdi i fjor. Oppgangen i elbilaksjen Tesla bidro også til det solide løftet i fondets verdi.
Det kommer frem i en presentasjon fra Oljefondet torsdag, i forbindelse med at fondet legger frem sitt resultat for 2020.
Fondets avkastning i fjor ble på 1.070 milliarder kroner, eller 10,9 prosent. Det bidro til å sende fonde...Se mer

Solid avkastning for Oljefondet i 2020

Torsdag legger Oljefondet frem resultatet for 2020, og fasiten ble en avkastning på 1.070 milliarder kroner, eller 10,9 prosent.
Det kommer frem i en melding fra Norges Bank.
En pressekonferanse var planlagt til klokken 10.00, men ble forsinket til 10.30 på grunn av tekniske problemer.
Avkastningen på fondets aksjebeholdninger var 12,1 prosent, mens rentepapirer ga en avkastning på 7,5 prosent og uno...Se mer

Resultatoppgang for 2020 Bulkers

2020 Bulkers fikk et driftsresultat på 6,2 millioner dollar i fjerde kvartal 2020, mot 2,5 millioner dollar tilsvarende periode året før.
Det opplyser selskapet i sin kvartalsrapport torsdag.
Resultat før skatt endte på 3,6 millioner dollar, opp fra 1,3 millioner dollar i fjerde kvartal 2019.
Inntektene fra «time charter» (lange kontrakter) var 14,6 millioner dollar i kvartalet, opp fra 6,9 millione...Se mer

Børsen henter seg inn etter markant fall

Oslo Børs falt fra markant fra start, men har hentet inn mye av det tapte i løpet av handelen. Ved 12.30-tiden er Hovedindeksen ned 0,04 prosent.
Arcticzymes leverte kvartalstall før børsåpning som viste oppgang i både omsetning og resultat. Aksjen er ned nær 15 prosent torsdag.
Før dagens nedgang hadde aksjekursen steget rundt 1.400 prosent siden inngangen til 2020.
Horisont Energi som ble børsnoter...Se mer

SSB: Arbeidsledighet på 5,0 prosent i november

Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) viste sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt at ledigheten var på 143.000 personer i november. Det tilsvarer en ledighetsrate på 5,0 prosent, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).
Det er en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra august.
Det var på forhånd ventet en sesongjustert ledighet på 5,2 prosent, ifølge økonomer TDN Direkt har snakket med.
De sesongjusterte tallene vise...Se mer

SAS forlenger Apollo-avtale verdt 3,5 milliarder kroner

SAS og Apollo utvider samarbeidet sitt om charterfly i en avtale som dekker tre sommer- og tre vintersesonger frem til 2024, med mulighet for ytterligere to års forlengelse til 2026.
Det melder SAS torsdag.
Samarbeidet med Apollo er SAS' største avtale med en charteroperatør, og kontraktsverdien beløper seg til cirka 3,4 milliarder svenske kroner de første tre årene. Det tilsvarer rundt 3,5 milliard...Se mer

Milliardunderskudd for Wizz Air

Wizz Air har offentliggjort tall for fjorårets siste kvartal.
Flyselskapet melder om et underliggende ebitda-resultat på minus 114,5 millioner euro. Det tilsvarer et underskudd på 1,2 milliarder kroner.
Luftfarten er hardt rammet av coronakrisen, og Wizz Air er intet unntak. I samme periode i 2019 var resultatet deres på positive 21,1 millioner euro.
I løpet av kvartalet som gikk fraktet Wizz Air lit...Se mer

Enorm interesse for Akers fornybarsatsing: Får inn 6,1 mrd. i ny finansiering

Det tok ikke mange timer for meglerhusene å hente inn 4,4 milliarder kroner fra nye investorer som vil bli med når Aker Horizons skal børsnoteres.
Under et døgn etter at Aker varslet en stor emisjon og et nytt obligasjonslån for å finansiere fornybarsatsingen Aker Horizons er pengene i boks.
Det skal ha vært en «betydelig» investorinteresse fra både nordiske og internasjonale institusjonelle investo...Se mer

Equinor deler ut kontrakter for CO2-lagring

To selskaper har fått avtaler med oljekjempen verdt 640 millioner kroner.
Subsea 7 skal prosjektere, anskaffe, bygge og installere rør i forbindelse med Northern Lights-prosjektet til Equinor.
Sistnevnte anslår at kontrakten har en verdi på rundt 500 millioner kroner.
I tillegg har Aibel fått en tilsvarende kontrakt for kontrollsystemet på Oseberg A-plattformen som skal styre havbunnsanlegget. Verdi...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%