Utvalg: Oljefondet bør ikke ut av oljeaksjer

Oljefondet bør beholde sine aksjer i olje- og gassbransjen.
Det mener et utvalg ledet av NHH-rektor og professor Øystein Thøgersen, hvor også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets og tidligere direktør for Folketrygdfondet Olaug Svarva har vært medlemmer.
- Nei, Statens pensjonsfond utland bør ikke gå ut av denne sektoren, sier Thøgersen på en pressekonferanse i Oslo fredag.
I en pressemelding utdyper han:
– Å selge energiaksjene i Statens pensjonsfond utland (SPU) er ikke en effektiv forsikring mot lavere oljepris i fremtiden. Energiaksjene i fondet gir bare et marginalt bidrag til nasjonens oljeprisrisiko.
Det var i februar at finansminister Siv Jensen nedsatte utvalget, for å vurdere sårbarheten i norsk økonomi for et varig fall i oljeinntektene, og effekten av at Oljefondet selger sine oljeaksjer.
Flere forskningsmiljøer har stilt seg bak et slikt grep. Fondet ble etablert nettopp fordi politikerne ville overføre verdier fra havbunnen til finansmarkedene og slik redusere Norges risiko overfor svingninger i oljeprisen.
Norges Bank, som forvalter Oljefondet, kom med det oppsiktsvekkende forslaget i fjor høst. Det vakte oppsikt blant internasjonale investorer, og miljøvernere jublet.
Forslaget fra Norges Bank har vært på høring, og fikk blant annet støtte fra Økonomisk Institutt ved Universitet i Oslo og fra fire professorer ved NHH.

Siste nytt

Aker Solutions nærmere havvindkontrakt verdt milliarder

Aker Solutions har sammen med Siemens Energi blitt varslet om å fortsette med kontrakten med Vattenfall for vindprosjektet Norfolk Boreas utenfor Storbritannia.
Det kommer frem i en børsmelding lørdag.
Vattenfall har fra før valgt de to selskapene som foretrukne leverandører av strømplattformer til det britiske havvindprosjektet.
Prosjektet må fremdeles få godkjennelse fra relevante myndigheter, og V...Se mer

Wall Street falt markant

Slik ligger det an for de toneangivende indeksene på Wall Street ved stengetid fredag:
  • Samleindeksen S&P 500 falt 1,48 prosent
  • Tek-indeksen Nasdaq falt 1,51 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones falt 1,70 prosent
Dow Jones-indeksens september-knekk var større enn i finanskriseåret 2008. Og for første gang siden 2009 endte S&P 500 og Nasdaq med en negativ avkastning tre kvartaler på rad, ifølge CNBC.
S&P 500 fikk sitt verste kvart...Se mer

BP sikret kontrakt med Cool Company-skip

BP har sikret et av de få gjenværende tilgjengelige LNG-skipene for 2022, Cool Companys "Golar Ice", ifølge TradeWinds, som peker på rykter i markedet om at dagraten er på 190.000 dollar pr dag for en ettårig kontrakt.

Salamr: trekker kjøp av oppdrettsløyver til fastpris

SalMar kjøpte tidligere i år lisens til å øke kapasiteten med 1.223 tonn laks for 244,6 millioner kroner, men velger nå å oppheve kjøpet.
Kjøpet ble gjort som en del av kapasitetsjusteringen i trafikklyssystemet.
Opphevingen skjer etter regjeringens forslag om grunnrenteskatt på oppdrett i sjø.
– Dette har skapt en situasjon som gjør at selskapet ikke finner det forsvarlig å betale det nevnte vederla...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%