I samarbeid med CMC Markets

Polen dumper russisk gass etter 74 år - går for norsk

I 74 år har Polen vært avhengig av gass fra Russland - nå vil landet heller ha norsk gass
Siden 1944 har Polen kjøpt gass fra Russland, men etter mer enn 74 år vil landet stoppe kranen fra giganten i øst og heller koble seg på en gasskran fra Norge, skriver Bloomberg.
I 2016 bygget Polen, som importer omtrent to tredjedeler av gassen fra Russland, en gassterminal for å gjøre seg mindre avhenging av russisk gass.
Landets myndigheter har sagt at de ikke vil fornye en kontrakt med den russiske olje- og gasskjempen Gazprom som avsluttes i 2022.
Samtidig som kontrakten går ut er det meningen av gassrørledningen Baltic Pipe vil stå ferdig. Rørledningen skal transportere gass fra Norge til Polen, via Danmark.
Etter 2022 vil Norge stå for rundt 43 prosent av Polens gassforsyning - hvis alt går etter planen, skriver Bloomberg.

Siste nytt

Oljeprisen klatrer etter uventet fall i USAs oljelagre

Oljeprisen stiger, blant annet drevet av et uventet fall i amerikanske oljelagre.
De ukentlige lagertallene viste en nedgang på 1,6 millioner fat i forrige uke, viste tall fra det amerikanske energibyrået (EIA), som ble sluppet torsdag ettermiddag. De...Se mer

Børsene i Asia stiger bredt tross rente-nerver

Børsene i Asia og Stillehavsregionen stiger bredt fredag morgen.
Investorene fortsetter å diskutere utsiktene for normalisering av sentralbankenes pengepolitikk, og påvirkningen av oppgangen i statsrenter, ifølge Bloomberg.
Viktige USA-renter fortsetter...Se mer

Solstad Farstad øker inntektene men taper penger

Rederiet Solstad Farstad postet sine kvartalstall for fjerde kvartal 2017 torsdag kveld.
Rapporten viser at selskapet har økt inntektene til 1,1 milliarder kroner i siste kvartal av 2017, opp fra 475,5 millioner kroner for samme periode i 2016. Samti...Se mer

Bitcoin under 10.000 dollar igjen - etter kort opptur

Prisen på bitcoin var for to dager siden oppe på omtrent 12.000 dollar. Nå har den falt tilbake, og er på noen markedsplasser allerede gått under 10.000 dollar.
På Coinmarketcap.com, som drar et snitt av mange utsalgssteder, ligger bitcoin på 10.059...Se mer

Tross forbudsdebatt, våpenaksjene i USA spriker

En forutsigbar reaksjon på store skyteepisoder i USA har vært at aksjene i selskapene som produserer våpen og ammunisjon stiger til værs.
Sist uke ble 17 elever drept på en skole i USA, og president Donald Trump og en rekke andre politikere har den s...Se mer

Konkurrenter truer Bank Norwegian med søksmål

Ikano, Monobank og Komplett Bank ønsker alle å gå til søksmål mot Bank Norwegian. Grunnen: Bank Norwegian har kjøpt opp konkurrentenes selskapsnavn som søkeord hos Google.
I flere år har Bank Norwegian betalt Google for å havne øverst i rekken av for...Se mer

Dow Jones endte opp, Nasdaq Composite ned

De amerikanske indeksene starter dagen i positivt terreng, men som ble bevist senest onsdag, betyr det lite for hvordan det ender til slutt.
Utover dagen har Dow Jones vært opp mer enn 1,5 prosent, men til slutt endte det noe lavere enn det.
På et tidspunkt var både S&P 5...Se mer

Arne Fredly står frem som Hunter Group-oppkjøper

En hittil ukjent investor prøver for andre gang å kjøpe seg opp til 30 prosent eierandel i Hunter Group. Det har lenge vært spekulert i om oppkjøpsforsøket begrunnes i et ønske om å stoppe Hunter Groups varslede oppkjøp av IKM Subsea.
Nå står investor og aksjonær i...Se mer

Spørsmål: MPC Container Ships

Anonym: Hei! Kan dere forklare hva som skjer med MPC nå? Hvorfor handles de på merkur nå som de søker om å bli listet på Oslo Børs?

Marius Lorentzen:
Hei. MPC Container Ships har bedt om å få overført noteringen sin fra Oslo Axess til Oslo Børs. For deg som investor betyr ikke dette noe særlig, og du kan fortsette å handle som før.
Både Merkur Market, Oslo Axess og Oslo Børs er alle markedsplasser...Se mer

Legemiddelgiganten anklages for korrupsjon i Hellas

Ti greske politikere, flere av dem tidligere ministere, anklages for å ha tatt imot bestikkelser fra den sveitsiske legemiddelgiganten Novartis, skriver Dagens Industri.
Parlamentet i Hellas har nå besluttet å sette i gang undersøkelser for å komme t...Se mer