Polen dumper russisk gass etter 74 år - går for norsk

I 74 år har Polen vært avhengig av gass fra Russland - nå vil landet heller ha norsk gass
Siden 1944 har Polen kjøpt gass fra Russland, men etter mer enn 74 år vil landet stoppe kranen fra giganten i øst og heller koble seg på en gasskran fra Norge, skriver Bloomberg.
I 2016 bygget Polen, som importer omtrent to tredjedeler av gassen fra Russland, en gassterminal for å gjøre seg mindre avhenging av russisk gass.
Landets myndigheter har sagt at de ikke vil fornye en kontrakt med den russiske olje- og gasskjempen Gazprom som avsluttes i 2022.
Samtidig som kontrakten går ut er det meningen av gassrørledningen Baltic Pipe vil stå ferdig. Rørledningen skal transportere gass fra Norge til Polen, via Danmark.
Etter 2022 vil Norge stå for rundt 43 prosent av Polens gassforsyning - hvis alt går etter planen, skriver Bloomberg.

Siste nytt

Canaccord kutter i salgsprognosene for iPhone i år

Canaccord Genuity senker prognosene for inntekter og salg av Apples iPhone for 2019 og 2020. det skriver Finwire og viser til Seeking Alpha.
Investeringsbanken spår at Apple selger 177 millioner telefoner i år, og 191 millioner neste år. Tidligere ventet de 180 og 194 millioner solgte telefoner. Kjøpsanbefalingen står fremdeles, med et kursmål på 190 dollar.

Les også:

Kilder: Vil lansere sitt første fysiske produkt i år

Den svenske strømmegiganten Spotify planlegger å lansere en musikkspiller for biler, som kan kontrolleres av stemmer, sier anonyme kilder til Financial Times.
Produktet skal etter planen lanseres senere i 2019, forteller kildene, og at prisen vil ligge på rundt 100 dollar. Det tilsvarer like over 850 norske kroner med dagens dollarkurs.
Dette kan bli første gang Spotify lanserer et eget fysisk prod...Se mer

Kilder: Scania på vei mot børsnotering i Stockholm

Scania tar et stort skritt mot børsnotering når Volkswagen, som eier Scania, inviterer investorer til kapitalmarkedsdag i London for å presentere lastebilselskapet, skriver Svenska Dagbladet.
Svenske institusjoner jobber for at noteringen skal skje på Stockholmsbørsen, skriver avisen videre. Minst en av disse institusjonene skal ha blitt kontaktet av Volkswagen.
Det er ventet at prislappen kan hav...Se mer

Kilder: Facebook kan få rekordbot

Amerikanske myndigheter vurderer å gi Facebook den største boten noensinne utstedt for manglende beskyttelse av brukeres data, skriver Washington Post.
Boten er ventet å være langt større enn den Google fikk i 2012 på 22,5 millioner dollar. Det opplyser tre ikke navngitte kilder til avisen. Ifølge kildene har Facebook brutt en juridisk bindende avtale om beskyttelse av brukerdata, etter samarbeidet...Se mer

WSJ: Snap-topper presset ut etter upassende forhold

Sikkerhetssjef Francis Racioppi i Snap skal ha hatt et forhold til en kvinne han ansatte, for så å sparke henne når forholdet tok slutt, ifølge en etterforskning bestilt av selskapet.
Det er grunnen til at Snap på tampen av fjoråret sparket Racioppi, skriver Wall Street Journal og viser til kilder med kjennskap til saken.
Racioppi sier at hans forsvarer vil utfordre «sannferdigheten til etterforsk...Se mer

Trump varsler «stor annonsering» om shutdown

USAs president Donald Trump skriver på Twitter at han vil komme med en «stor annonsering» angående den statlige nedstengningen og landegrensen lørdag.
Meldingen er ventet å komme klokken 21.
«Shutdown» i USA har vart siden 22. desember og er den lengste i USAs historie.
Nedstengningen kommer etter at han ikke ble enig med Kongressen om penger til muren langs landegrensen til Mexico.
Trump krever 5,7 milliarder do...Se mer

Wall Street steg markant på fornyet handelshåp

Amerikanske aksjer klatret på fornyet handelshåp fredag. Slik så det ut ved stenging på Wall Street:
  • Dow Jones opp 1,38 prosent
  • Nasdaq Composite opp 1,03 prosent
  • S&P 500 opp 1,32 prosent
Kina tilbyr å øke importen fra USA de neste seks årene for å balansere handelen mellom de to landene, ifølge en melding fredag. Ifølge Bloombergs kilder vil avtalen redusere USAs årlige handelsunderskudd mot Kina til...Se mer

Aksjemarkedet i USA med beste start på året siden 1987

Den brede indeksen S&P 500 er opp 5,2 prosent de siste 12 handelsdagene. Det er den sterkeste starten på januar siden 1987, ifølge Dow Jones Market Data.
Dow Jones er opp 4,5 prosent i den samme perioden, mens Nasdaq Composite har steget 6,8 prosent.
Det er særlig selskapene som går under kategorien av lav markedsverdi («small cap») som har steget, skriver Marketwatch.
Spørsmålet er om det gir en gr...Se mer

Han blir ny global styreleder og toppsjef i EY

Konsulent- og revisjonskjempen EY utnevner 55 år gamle Carmine Di Sibio som ny global styreleder og toppsjef, skriver selskapet i en pressemelding.
Han erstatter Mark Weinberger, som i desember meldte at han pensjonerer seg etter seks år i sjefsstolen.
Di Sibio starter i den nye jobben 1. juli. Han kommer fra en stilling med tittelen «EY Global Managing Partner – Client Service».
– Jeg er beæret over å bli va...Se mer

Største fall i aktive oljerigger i USA siden 2016

Den ferske riggtellingen fra Baker Hughes viser at antallet aktive oljerigger i USA falt med 21 denne uken. Nedgangen er den største siden februar 2016, ifølge Reuters.
Det er nå er 852 aktive oljerigger i landet.
Antallet aktive gassrigger gikk ned med 4, som gjør at det totale antallet aktive rigger nå er på 1.050.
Den amerikanske riggtellingen er en tidlig indikator på fremtidig produksjon.
Oljeprisoppgangen fredag forts...Se mer

Mine aksjer

Logg inn for å følge dine aksjer

Rask og enkel tilgang til dine instrumenter, helt gratis!

UtvalgteSiste+/-%
AktuelleSiste+/-%
VinnereSiste+/-%
TaperSiste+/-%
Mest omsattOmsatt+/-%