I samarbeid med CMC Markets

Svensk private equity-fond selger Jøtul: Et annet fond er kjøper

Svenske Ratos melder at de nå har inngått en avtale om å selge aksjene sine i den norske ovnprodusenten Jøtul. Ratos eier 93 prosent av aksjene, ifølge en melding fra selskapet.
Ratos har eid Jøtul-aksjene siden 2006 og skriver at de selger aksjene til OpenGate Capital for en prislapp på 360 millioner norske kroner (målt i selsapsverdi - EV). Ratos bokfører samtidig en regnskapsgevinst på 40 millioner svenske kroner som følge av salget.
Selv om Ratos bokfører en gevinst, så har ikke investeringen vært spesielt lukrativ for oppkjøpsfondet, som skriver at investeringen har gitt en negativ gjennomsnittlig avkastning (IRR - internrente).
Jøtul har i dag produksjonsanlegg i Norge, Danmark og USA, i tillegg til noe produksjon via partnere.
Ifølge Ratos hadde Jøtul en omsetnig på 898 millioner kroner og et netto driftsresultat (EBITA) etter avskrivninger på 11 millioner kroner de siste 12 måneder per 30. september i fjor.
– Markedsutviklingen har vært volatil og har hatt en negativ utvikling i løpet av Ratos' eierskap, og selskapet har derfor ikke hatt tilfredstillende salgs- og resultatutvikling. Tiltakene som er iverksatt de siste tre årene har bedret produksjonseffektiviteten og senket kostnadsbasen, skriver Ratos.
Oppkjøpsfondet skryter samtidig av utviklingen siden 2014 under Jøtul-sjef Nils Agnar Brunborg.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 - 06:00

Siste nytt

Solstad Farstad øker inntektene men taper penger

Rederiet Solstad Farstad postet sine kvartalstall for fjerde kvartal 2017 torsdag kveld.
Rapporten viser at selskapet har økt inntektene til 1,1 milliarder kroner i siste kvartal av 2017, opp fra 475,5 millioner kroner for samme periode i 2016. Samti...Se mer

Bitcoin under 10.000 dollar igjen - etter kort opptur

Prisen på bitcoin var for to dager siden oppe på omtrent 12.000 dollar. Nå har den falt tilbake, og er på noen markedsplasser allerede gått under 10.000 dollar.
På Coinmarketcap.com, som drar et snitt av mange utsalgssteder, ligger bitcoin på 10.059...Se mer

Tross forbudsdebatt, våpenaksjene i USA spriker

En forutsigbar reaksjon på store skyteepisoder i USA har vært at aksjene i selskapene som produserer våpen og ammunisjon stiger til værs.
Sist uke ble 17 elever drept på en skole i USA, og president Donald Trump og en rekke andre politikere har den s...Se mer

Konkurrenter truer Bank Norwegian med søksmål

Ikano, Monobank og Komplett Bank ønsker alle å gå til søksmål mot Bank Norwegian. Grunnen: Bank Norwegian har kjøpt opp konkurrentenes selskapsnavn som søkeord hos Google.
I flere år har Bank Norwegian betalt Google for å havne øverst i rekken av for...Se mer

Dow Jones endte opp, Nasdaq Composite ned

De amerikanske indeksene starter dagen i positivt terreng, men som ble bevist senest onsdag, betyr det lite for hvordan det ender til slutt.
Utover dagen har Dow Jones vært opp mer enn 1,5 prosent, men til slutt endte det noe lavere enn det.
På et tidspunkt var både S&P 5...Se mer

Arne Fredly står frem som Hunter Group-oppkjøper

En hittil ukjent investor prøver for andre gang å kjøpe seg opp til 30 prosent eierandel i Hunter Group. Det har lenge vært spekulert i om oppkjøpsforsøket begrunnes i et ønske om å stoppe Hunter Groups varslede oppkjøp av IKM Subsea.
Nå står investor og aksjonær i...Se mer

Spørsmål: MPC Container Ships

Anonym: Hei! Kan dere forklare hva som skjer med MPC nå? Hvorfor handles de på merkur nå som de søker om å bli listet på Oslo Børs?

Marius Lorentzen:
Hei. MPC Container Ships har bedt om å få overført noteringen sin fra Oslo Axess til Oslo Børs. For deg som investor betyr ikke dette noe særlig, og du kan fortsette å handle som før.
Både Merkur Market, Oslo Axess og Oslo Børs er alle markedsplasser...Se mer

Legemiddelgiganten anklages for korrupsjon i Hellas

Ti greske politikere, flere av dem tidligere ministere, anklages for å ha tatt imot bestikkelser fra den sveitsiske legemiddelgiganten Novartis, skriver Dagens Industri.
Parlamentet i Hellas har nå besluttet å sette i gang undersøkelser for å komme t...Se mer

Markert rentefall i USA løfter Wall Street

Etter at den amerikanske sentralbanken offentliggjorde referatet fra det forrige rentemøtet onsdag kveld steg renten på den 10-årige amerikanske statsobligasjonen fra 2,9 til 2,96 prosent på kort tid etter hvert som markedet fordøyde innholdet.
Det er det høyeste rentenivået...Se mer
.
.Infront/E24

Kreftselskapet Genmab gjorde Danmark til børsvinner

Fasit etter torsdagens aksjehandel i Europa er at et relativt lite kreftselskap i Danmark står igjen som den store vinneren.
Bioteknologi-selskapet Genmab spesialiserer seg på kreftforskning, og onsdag kveld leverte de resultater langt over forventni...Se mer